Šta je SEO?

SEO (Search Engine Optimization) je jedan od najčešće korištenih alata za digitalni marketing. SEO ima zadatak da se kroz niz akcija obezbedi da sajt lakše dospije do prve strane Gugla i drugih pretraživača za ključne reči koje smo definisali a koje su u vezi sa sadržajem koji sajt nudi.

SEO-Search-Engine-Optimization
SEO-Search-Engine-Optimization

Koliko dugo traje proces SEO optimizacije web sajta?

SEO je dugoročan posao i promjene u SERP-ovima mogu se vidjeti tek nakon određenog vremena. Rezultati su ponekad vidljivi za nekoliko dana, ponekad je potrebno i do nekoliko sedmica, najčešće mjeseci. Nije moguće tačno odrediti koliko će vremena pretraživaču trebati da procijeni da vašu web stranicu rangira kao prvu u rezultatima pretraživanja.

SEO nije jednokratni proces nego on zahtijeva stalni rad. Ako SEO radite samo u kratkom roku, to će vam donijeti pozitivne rezultate samo u određenoj mjeri.

Kada se krene sa optimizacijom sajta, prvenstveno se dosta vremena utroši na preciznu analizu kako bi imali uvid u moguće greške i probleme na web sajtu. Nakon toga se izrađuje dugoročni plan rada i kreće se sa tehničkim delom optimizacije.

Sadržaj sajta se prilagođava pravilima, optimizuju se fotografije koje se nalaze na sajtu i često su prevelike pa time dosta usporavaju brzinu učitavanja stranice što je jedan od glavnih faktora ukupnog ocenjivanja optimizovanosti sajta od strane Google.

SEO podijela:

  • On-Page SEO
  • Off-Page SEO
  • Tehnički SEO
  • Lokalni SEO
On Page SEO vs Off Page SEO- Ad-kraft
On Page SEO vs Off Page SEO- Ad-kraft

On-Page SEO obuhvata sve radnje koje možete napraviti na web stranici kako bi se poboljšao njen rang: dodavanje sadržaja, povećanje brzine stranice, odabir ključnih riječi, alt tagovi, meta naslovi, SEO naslovi, blogovi, itd. Što više kvalitetnog sadržaja, veća je verovatnoća da vas Google dobro rangira.

Off-Page SEO obuhvata sve radnje koje se provode izvan web stranice, a utiču na njen rang. Tu se prvenstveno radi o izgradnji beklinkova. Građenje linkova i osnaživanje autoriteta domena mogu biti izazov, ali u najteži deo procesa spada i identifikovanje sajtova s kojima želite da se povežete beklinkovanjem. Postoje alati koji mogu pomoći u pronalasku ciljanih linkova i učiniti off-page SEO mnogo uspešnijm ( SEMrush, Ahrefs, Moz ).

Tehnički SEO je proces optimizacije sajta koji pokriva potrebe pretraživača za što lakšim i bržim iščitavanjem vašeg sajta (Crawling). Prije samoga početka procesa optimizacije (izrada naslovnih oznaka i meta opisa, građenje poveznica, pisanje sadržaja) vrlo je važno provesti tehnički SEO što će pomoći tražilicama pretražiti i indeksirati web stranicu. U njega ubrajamo: brzinu učitavanja sajta, čist i pregledan dizajn, ograničenje redirekcija, keširanje, itd.

Lokalni SEO  je proces optimizacije web stranice kada povećavamo njenu vidljivost na pretraživačima na određenoj lokaciji. Drugim riječima, cilj nam je da se vaša web stranica pojavljuje prva, ili barem u top 3 mjesta kao rezultat pretrage kada Google uoči da ljudi traže uslugu sebi u blizini.

Prednost SEO-a:

ušteda novca i povećanje profita
Inače biste novac potrošili na oglase koji i da daju rezultate nisu trajni. SEO kampanja od 3 mjeseca ostavlja trajne prednosti. Te prednosti možete pratiti i sami preko Google-ovih alata kao što su Google Search Console i Google Analytics.

Provjerite kako vam web stranica kotira na Googlu preko tih alata i vjerojatno će Vam to biti dovoljan motiv za započeti SEO kampanju.

Pogledajte naše savjete za bolju SEO optimizaciju.