Sadržaj:

U današnjem digitalnom dobu, vizuelni sadržaj veoma je važan za web dizajn i marketing. Slike su nezaobilazan dio online iskustva, ali da bismo postigli uspješnu SEO optimizaciju, moramo razmotriti ne samo kvalitet slika već i formate slika u kojem se prikazuju. Ovaj segment, zanemare mnogi vlasnici sajta, ne znajući da je itekako važan za dobro korisničko iskustvo. Posljednih nekoliko godina jedan od najpopularnijih formata slika u svetu SEO-a je WebP. U ovom blog postu istražićemo različite formate slika i razloge zbog kojih je WebP postao tako popularan za SEO optimizaciju.

Format Slika: Šta Treba Znati

Pre nego što uđemo u dublje analize WebP formata, važno je detaljnije razumjeti osnovne razlike između popularnih formata slika koje se koriste na webu. Kako bi imali bolju i širu sliku o svim formatima, istražili smo prednosti i mane svakog od njih. 

1. JPEG (Joint Photographic Experts Group)

 • Prednosti

Jedna od najznačajnijih prednosti JPEG formata jeste to što će on uvijek biti prva opcija kada su u pitanju fotografije i slike sa mnogo detalja, kao što su pejzaži, portreti ili umjetničke slike. Još jedna njegova prednost se ogleda u tome što je podržan na svim uređajima i pregledačima. To znači da gotovo svaki uređaj i pregledač može otvoriti JPEG sliku.

 • Mane

Kao što smo i rekli, u ovom segmentu ćemo obraditi i mane različitih formata. Problem sa JPEG formatom je taj što zna da izgubi prvobitni kvalitet slike. JPEG slike su kompresovane kako bi se postigla manja veličina fajla, ali to često dovodi do gubitka detalja i kvaliteta slike. Takođe, JPEG format ne omogućava prozirne pozadine, što može biti problem kada želite da integrišete slike sa različitim pozadinama u dizajn stranice.

2. PNG (Portable Network Graphics)

 • Prednosti

Ukoliko ste uvijek imali problema sa zadržavanjem visokog kvaliteta slike, a niste znali kako to da ispravite, pokušajte sa PNG formatom. PNG format je idealan kada želite da zadržite potpuni kvalitet slika.

Pored toga, PNG format podržava prozirnost. Za razliku od JPEG formata,  PNG omogućava prozirne pozadine, što ga čini savršenim za dizajniranje grafika, ikona ili slika sa promjenljivom pozadinom.

 • Mane

Naravno i ovaj format ima svoje mane. Slike u PNG formatu obično imaju veće fajlove u poređenju sa JPEG-om, što može rezultirati sporijim vremenom učitavanja stranica, naročito na sporim internet vezama.

3. GIF (Graphics Interchange Format)

 • Prednosti

Svi smo čuli za gifove, pa čak i naša starija populacija koja uživa u tome da ih koriste. GIF je mnogima zabavan ali to je i format poznat po svojoj sposobnosti da podržava animacije, što ga čini popularnim izborom za kratke i jednostavne pokretne slike. Druga njegova prednost se ogleda u tome što je on široko podržan i prikazuje se na većini modernih pregledača bez problema.

 • Mane

Ni ovoga puta nećemo zaobići mane formata. Najveća mana GIF formata je njegovo ograničenje od 256 boja po slici, što može ograničiti kvalitet slika i boja. Takođe, kada se koristi za fotografije visokog kvaliteta, GIF može rezultirati velikim fajlovima te gubicima u kvalitetu.

4. WebP

 • Prednosti

Ono što svi vlasnici sajta priželjkuju od jednog formata slika jeste odličan kompromis između kvaliteta i veličine fajla. Upravo to ima WebP format. WebP format se ističe po svojoj sposobnosti da sačuva visok kvalitet slika uz značajno manju veličinu fajla. Ovo je posebno važno za optimizaciju brzine učitavanja stranica, što samim tim i donosi bolji user experience za sve vaše posjetioce. Za razliku od JPEG formata, ovaj sve popularnici format podržava prozirnost i animacije. To ga čini veoma fleksibilnim formatom. Dodatno, WebP format ima manje fajlove, što značajno ubrzava brzinu učitavanja stranica.

 • Mane

Ono što je prednost kod JPEG formata, ali manja kod WebP formata jeste podržavanje od strane raznih pregledača i uređaja. Iako je WebP podržan na većini modernih pregledača, stariji pregledači možda neće moći da ga prikažu. U takvim slučajevima, potrebno je pružiti alternativne formate slika za starije verzije pregledača.

Ukoliko ste pažlivo pročitali prednosti i mane svakog od ovih formata, možete bolje razumeti zašto je WebP format postao tako popularan u svijetu web dizajna i SEO optimizacije.

Zašto WebP?

Mnogi korisnici web stranica se pitaju zašto je tako mnogo ljudi u kratom periodu “zavolelo” WebP format. Kako bi ste i vi bolje razumjeli zbog čega se sve češće bira ovaj format, dodatno smo objasnili njegove prednosti.

1. Brže Učitavanje Stranica

WebP formati slika su izuzetno efikasani kada je riječ o veličini fajlova. Manji fajlovi znače brže učitavanje stranica, što je od suštinskog značaja za održavanje posjetilaca na vašoj stranici. Brže učitavanje takođe može poboljšati indeksiranje stranica od strane pretraživača, što će vam pomoći da bolje rangirate na rezultatima pretrage.

2. Bolji Kvalitet uz Manje Veličine

Jedna od ključnih prednosti WebP formata je sposobnost da očuva visok kvalitet slika uz smanjenje veličine fajla. Ovo je posebno važno za mobilne uređaje i korisnike sa sporijim internet vezama. Manji fajlovi će omogućiti brže učitavanje na mobilnim uređajima i smanjiti potrošnju podataka. Takođe, brže učitavanje stranica poboljšava korisničko iskustvo, što može dovesti do većeg angažovanja posjetilaca na vašoj web stranici. Dakle, kada stavite svoje slike u WebP format, budite bez brige da li će vašu sliku vidjeti i oni koji imaju sporiju internet vezu.

3. Prozirnost i Animacije

Kao što smo i rekli u odjeljku “Prednosti” WebP format je svestrani izbor za različite vrste sadržaja, jer podržava prozirne slike i animacije. Prozirne slike su posebno korisne za dizajniranje stranica, jer omogućavaju da se slike ljepo uklope sa pozadinom ili drugim elementima dizajna. Animacije mogu privući pažnju posjetilaca i dodati dinamičnost vašem sadržaju. Korišćenje WebP formata za prozirne slike i animacije može vam pomoći da se izdvojite od konkurencije i pružite korisnicima atraktivno iskustvo.

4. Podrška za Moderne Pregledače

Iako WebP možda nije podržan na svim starijim pregledačima, većina modernih pregledača kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox i Microsoft Edge ga podržavaju. Ovo čini WebP format pristupačnim većini korisnika. Ako vaša ciljna grupa koristi moderne pregledače, WebP će vam omogućiti da iskoristite sve njegove prednosti bez brige o kompatibilnosti.

Kako Preći na WebP?

Ako želite iskoristiti prednosti WebP formata, trebate konvertovati svoje slike u ovaj format. Postoje brojni alati i softveri dostupni za konverziju slika u WebP, a većina CMS platformi, kao što su WordPress, omogućava automatsku konverziju. 

Kako bi ste uspješno konvertovali svoje slike u WebP format, pažljivo pročitajte naredne korake:

 • Izaberite alat za konverziju

Prvi i najznačajni korak je odabir alata za konverziju. Postoji mnogo besplatnih i plaćenih alata za konverziju slika u WebP format. Možete koristiti online alate ili instalirati softver na svom računaru u zavisnosti od vaših potreba.

 • Konvertujte Slike

Odaberite slike koje želite konvertovati i koristite izabrani alat za konverziju da ih pretvorite u WebP format. Većina alata omogućava batch konverziju, što znači da možete konvertovati više slika odjednom, što će vam omogućiti brže konvertovanje.

 • Ažurirajte Web Stranicu

Kada konvertujete slike u WebP format, zamjenite postojeće slike na vašoj web stranici novim WebP verzijama. Ovo možete obaviti ručno ili automatski putem CMS platforme.

 • Testirajte Brzinu Učitavanja

Nakon što ažurirate svoju web stranicu sa WebP slikama, ne zaboravite da testirate brzinu učitavanja stranica kako biste bili sigurni da je došlo do poboljšanja. Možete koristiti alate kao što je Google PageSpeed Insights ili GTmetrix za analizu brzine učitavanja.

Zaključak

WebP formati slika donose značajne prednosti za SEO optimizaciju, uključujući brže učitavanje stranica, bolji kvalitet uz manje veličine fajlova, podršku za prozirnost i animacije, te podršku većine modernih pregledača. Uvođenje WebP formata u vašu SEO strategiju može vam pomoći da poboljšate korisničko iskustvo i rangiranje na pretraživačima, čineći vašu web stranicu konkurentnijom u digitalnom prostoru. Ne zaboravite da pratite trendove u SEO optimizaciji kako biste ostali korak ispred konkurencije i obezbedili da vaša web stranica privlači veći broj posjetilaca! Korišćenjem WebP formata, vi ne samo da čuvate kvalitet vaših slika, već i optimizujete performanse vaše web stranice za bolje rezultate u SEO-u.