Sadržaj:

Uvod

Email marketing je izuzetno moćna strategija digitalnog marketinga koja omogućava kompanijama da putem elektronske pošte direktno i efikasno komuniciraju sa svojom ciljnom publikom. Njegova tehnika je u poslovnom digitalnom svijetu postala nezaobilazna jer donosi efikasnost u izgradnji odnosa sa klijentima i naravno, povećava vašu prodaju. 

Uspješna promocija proizvoda i usluga može veoma lako da se ostvari uz pomoć ove tehnike, te email marketing ostaje ključan za napredak svakog poslovanja. U ovom blog postu,  pokazaćemo vam šta je email marketing, zašto je važan, i kako ga možete koristiti da poboljšate svoje poslovanje. Takođe, otkrićemo vam i ko sve treba da koristi email marketing u svom poslovanju. Samo pravilna upotreba svih strategija digitalnog marketinga može da vam donese poslovni uspijeh!

Šta je email marketing i zašto je važan?

Za sve one koji još uvijek nisu čuli za email marketing i njegovu učinkovitost, donosimo vam osnovne informacije o ovoj uspješnoj strategiji digitalnog marketinga. 

Uspostavljanje veze sa ciljnom ili potencijalnom publikom putem elektronske pošte predstavlja osnovu email marketinga. U pitanju je slanje komercijalnih poruka koje mogu sadržavati različite informacije kao što su promotivne ponude, vijesti, ili obavještenja o proizvodima ili vašim uslugama. Ono što je najbitnije jeste da sve te informacije budu tačne, relevantne i privlačne. Velika prednost ove strategije jesu poruke koje stižu direktno u inbox korisnika, čineći ih veoma vidljivim.

Važnost email marketinga?

Kao što smo rekli, putem email-a možemo da uspostavimo kvalitetnu komunikaciju sa potencijalnim ciljnim grupama, ali i sa određenim grupama korisnika. U tom slučaju email marketing treba biti personalizovan kako bi bio izuzetno efikasan za izgradnji odnosa i podsticanje prodaje. Možete prilagoditi sadržaj svakog emaila na osnovu ponašanja i interesovanja korisnika.

Pored toga, možete ostvariti ROI jer su troškovi slanja emailova relativno niski u poređenju sa drugim oblicima marketinga, a efekti mogu biti izuzetno pozitivni u smislu povećanja prihoda. 

Svaka kompanija mijeri i analizira rezultate koje je ostvarila u određenom periodu. Upravo to možete stvariti sa email marketingom. Možete pratiti otvaranje emailova, klik linkove, konverzije i druge metrike, što vam pomaže da prilagodite i unaprijedite svoju cjelokupnu marketinšku kampanju.

Još jedan važan segment ove strategije jeste ostvarivanje lojalnosti i povjerenja kod korisnika. Važno je redovno slati korisne i relevantne sadržaje, jer će korisnici vidjeti da brinete o njihovim potrebama i veća je vjerovatnoća da će se vraćati vašem brendu. 

Koji su ciljevi email marketinga?

 • Uspostavljanje odnosa sa klijentima

Najvažniji cilj digitalnog marketinga uopšte, jeste izgradnja kvalitetnih i dobrih odnosa sa klijentima. Isto tako, prvi i najvažniji cilj email marketinga jeste uspostavljanje i očuvanje odnosa sa potencijalnim i trenutnim klijentima. Emailovi omogućavaju kompanijama da ostanu u kontaktu sa svojim klijentima i izgrade dugoročne odnose.

 • Povećanje prodaje

Ukoliko poruke koje se šalju putem email-a sadrže kvalitetan i relevantan sadržaj, veća je vjerovatnoća da će se povećati i vaša prodaja. Kroz slanje personalizovanih ponuda i promocija, email marketing može značajno povećati prodaju proizvoda ili usluga.

 • Podsticanje angažmana

Još jedan od bitnih ciljeva slanja jeste podsticanje klijenata na reakciju. Emailovi mogu biti korišćeni za podsticanje korisnika da posjete web sajt, učestvuju u anketama ili istraživanjima, ili se prijave za newsletter. Na taj način, klijenti će imati konstantnu interakciju sa vašom kompanijom, što je veoma važno za uspješno poslovanje. 

 • Povećanje svijesti o brendu

Kada u vaš asortiman, uvedete nove proizvode ili usluge, poželjno je o tome obavijestiti stare ali i nove korisnike ili kupce. Tako ćete redovno informisati korisnike, što će im pokazati koliko pažnje dajete upravo njima. Na taj način podižete svijest o vašem brendu.

Ukoliko se mučite da od svoje kompanije napravite dobar i prepoznatljiv brend, pogledajte naš blog post o brendingu, gdje ćete naučiti koliko je on važan za uspješno poslovanje. 

Kako ga koristiti za poslovanje?

Kako bi korištenje email marketinga bilo korisno i kako bi ga uspješno sproveli, važno je obratiti pažnju na nekoliko bitnih koraka. Svaki od nabrojanih koraka koje trebate načiniti kada koristite email marketing, učiniće da se vaš trud isplati.

 • Lista pretplatnika

Prvi korak u email marketingu je izgradnja liste pretplatnika. Dobro razmislite i odredite koja je vaša ciljna publika i koga želite da vidite na svojoj listi preplatnika. Postavite forme za prijavu na vašem web sajtu kako biste prikupili email adrese korisnika.

 •  Segmentacija Liste

Segmentiranje liste je ključ za uspješan email marketing. Onda kada odredite koja je vaša ciljna grupa i kada napravite listu pretplatnika podijelite ih na različite grupe na osnovu njihovih preferencija i ponašanja. Na taj način ćete različitim grupama moći da pošaljete email poštu čiji sadržaj odgovara upravo njima. Možete da segmentirate listu prema geografskoj lokaciji kako biste ciljali korisnike u određenim regionima. Takođe, postoji demografska segmentacija koja omogućuje da ciljate korisnika na osnovu faktora kao što su pol, godine, obrazovanje, radno mjesto itd.

 • Kreiranje kvalitetnog sadržaja

Kreiranje kvalitetnog sadržaja igra važnu ulogu u cjelokupnom digitalnom marketingu. Kvalitetan sadržaj je ključ za privlačenje i zadržavanje korisnika, a to je ono čemu težimo. Zato kreirajte informativne i relevantne poruke koje će korisnici cijeniti i čijem sadržaju će se uvijek rado vraćati!

 • Testiranje i optimizacija

Kontinuirano testiranje email kampanja omogućava vam da saznate šta funkcioniše i šta možete poboljšati. Optimizacija kampanja je ključ za postizanje boljih rezultata.

Šta je automatizacija email marketinga?

Automatizacija email marketinga omogućava vam da šaljete određene poruke na osnovu akcija korisnika. Na primjer, možete automatski slati emailove nakon što korisnik napusti korpu za kupovinu. Automatizacija u ovom slučaju poboljšava sve faze ove uspješne tehnike u digitalnom marketingu. Ona podrazumjeva korišćenje softverskih alata i tehnologije kako bi se procesi slanja emailova i interakcija sa pretplatnicima automatizovali.

Ono što je je najveća prednost automatizacije jeste to što vam omogućava da uštedite vrijeme, a vrijeme je novac! Takođe, ona pomaže i da obezbjedite personalizovanu komunikaciju sa korisnicima što će korisnici zasigurno znati cijeniti.

Koji su aspekti automatizacije email marketinga?

Evo nekoliko ključnih aspekata:

 • Dobrodošlica i prijava

Automatizacija omogućava slanje automatskih emailova dobrodošlice kada se korisnik prijavi na vašu listu pretplatnika. Ovi emailovi mogu uključivati potvrdu prijave, izraze zahvalnosti, i prve korake koje želite da korisnik preduzme. Zbog toga dobro razmislite šta je to što želite da korisnik prvo vidi kada im pristigne vaša poruka!

 • Segmentacija i ciljano slanje

Kao što smo i govorili u prethodnom dijelu teksta, veliku važnost trebate dati segmenjtaciji liste pretplatnika. Na primjer, možete automatski slati personalizovane ponude korisnicima koji su već kupili od vas ili posjetili određene stranice na vašem web sajtu.

 • Napuštene korpe za kupovinu

Automatizovane kampanje za napuštene korpe za kupovinu podsjećaju korisnike koji su dodali proizvode u korpu, ali ih nisu kupili. Ovo može povećati stopu konverzije i povratiti već izgubljene prodaje.

 • Rođendanske ili godišnjice poruke

Automatizacija vam omogućava da automatski šaljete čestitke za rođendane ili godišnjice korisnika. Ovakvim porukama ostvarićete bolju i kvalitetniju komunikaciju sa njima.

 • Serije emailova

Emailovi koji se šalju tokom određenog vremenskog perioda ili na osnovu korisničkog ponašanja, nazivaju se serije emailova. Na primjer, možete postaviti seriju dobrodošlice koja se sastoji od nekoliko emailova a koji se šalju u nizu kako bi korisnika upoznali sa vašim brendom.

 • A/B testiranje

Automatizovani alati za email marketing često podržavaju A/B testiranje, što vam omogućava da testirate različite verzije emailova kako biste saznali koji naslovi, sadržaj ili pozivi na akciju najbolje funkcionišu.

 • Automatsko praćenje ponašanja

Možete pratiti ponašanje korisnika na vašem web sajtu i automatski reagovati na određene akcije. 

Automatizacija email marketinga nije samo ušteda vremena, već i način da se postigne bolja personalizacija i efikasnost u komunikaciji sa korisnicima.

Zaključak

Email marketing je moćna strategija koja omogućava kompanijama da ostvare direktnu komunikaciju sa svojom ciljnom publikom, povećaju prodaju, i izgrade lojalnost klijenata. Kroz segmentaciju liste, personalizaciju sadržaja, i kontinuirano testiranje, možete postići uspjeh u email marketingu i ostvariti značajan povrat na investiciju.

U današnjem digitalnom svijetu, email marketing ostaje nezaobilazna strategija za uspjeh vašeg poslovanja. Iskoristite moć emaila kako biste izgradili dublje odnose sa klijentima i ostvarili rast vaše kompanije. Kontaktirajte naš tim stručnjaka za digitalni marketing i isprobajte email marketing u vašem poslovanju!