Sadržaj:

Šta je brending?

Brending predstavlja važnu marketinšku strategiju za razvijanje biznisa. Stvaranje, razvijanje i održavanje brenda odnosno imena, slogana i simbola, jesu glavni procesi u toku brendiranja. On pomaže kompanijama, organizacijama, pa čak i javnim ličnostima da stvore svoj imidž – brend. 

U toku brendiranja, koriste se različite taktike i strategije kako bi se izgradio jedan kvalitetan brend. Ovom marketinškom procesu je potrebno da se posveti velika pažnja kada želite da razvijete svoj biznis. Na taj način, uspostavljate lojalnost kod kupaca/klijenata i postižete pozitivnu reputaciju što je veoma važno u svakom vidu poslovanja. Sve ono što radimo i način na koji poslujemo, predstavlja brend naše kompanije.

Brend u prevodu znači “zaštitni znak” što podrazumjeva da moramo biti jedinstveni i prepoznatljivi u svijetu našeg poslovanja kako bi naši potencijalni saradnici, željeli upravo sa nama da sarađuju. On “govori” umjesto nas i često je dobar, primamljiv brend, glavni razlog zbog kog klijenti odluče da zatraže pomoć od nas.

Ono što ne smijemo da zaboravimo, jeste i velika važnost razvijanja vizuelnog identiteta brenda uključujući dizajn logotipa, boje, fontove i druge vizuelne elemente koji pomažu u prepoznavanju brenda. Upravo ovu uslugu možete pronaći kod nas! Prilikom kreiranja dizajna identiteta vaše kompanije uključujemo sve aspekte, ideje, metode i tehnike koje će vaš brend učiniti konkurentnim i istaknuti njegovu snagu. 

Ključni elementi brendinga

Kada se radi na brendingu, bilo da je u pitanju stvaranje brenda nekog proizvoda ili usluga, moraju se ispoštovati neki osnovni elementi. Komponente koje se nalaze na listi, podjednako su važne i na njihovom razvoju se uvijek mora dodatno raditi kako bi se održao kontinuitet dobrog i kvalitetnog brenda.

Misija brenda

Svaka kompanija ima svoju misiju koja ih vodi i ona predstavlja osnovnu svrhu svakog brenda. Ova izjava treba biti inspirativna i odražavati vrijednosti i ciljeve brenda.

Vrijednosti brenda

Uverenja koja brend promoviše odražavaju njegove osnovne vrijednosti. Ponašanje i djelovanje brenda direktno su povezani s tim vriednostima.

Ciljna publika

Pored misije, definisanje ciljne publike je veoma važna komponenta u izgradnji brenda. Kada jasno definišete kome je brend namijenjen, cijelo vaše poslovanje krenuće u dobrom smijeru. Ovo uključuje analizu demografskih, psihografskih i ponašajnih karakteristika ciljne publike.

Identitet brenda

Identitet brenda predstavlja logo, boje, tipografiju, slogane i ton komunikacije, što znači da identitet uključuje vizuelni i verbalni prikaz brenda. Na ovaj način, postiže se prepoznatljivost u svim akspetima brenda.

Komunikacija brenda

Jasne, koncizne i nedvosmislene poruke koje se šalju prethodno određenoj ciljnoj publici, učiniće da veći dio te publike izabere vas. To uključuje način na koji brend komunicira svoje vrijednosti, prednosti proizvoda ili usluga, kao i priča koju želi prenijeti.

Iskustvo korisnika

Uključuje stvarno iskustvo koje je korisnik/potrošač imao sa brendom. Sveukupno korisničko iskustvo podrazumjeva kako se korisnici osjećaju prilikom interakcije s proizvodom ili uslugom, korisničku podršku i ambalažu.

Zašto je brending važan?

Mnoge kompanije na samom početku razvijanja svog poslovanja naprave grešku u tome što zanemare važnost i značaj strategije kao što je brending. Kako se to ne bi desilo i vama, odmah se upoznajte sa značajem brendinga i krenite u realizaciju!

Brendning je važan iz nekoliko razloga:

 • Imidž
  Na vašu kompaniju/proizvod možete da gledate kao na osobu kojoj želite da stvorite identitet. Možete oblikovati svoju kompaniju u skladu sa slikom koju želite da drugi imaju o vama, uspostavljajući vriednosti koje autentično predstavljaju vašu firmu ili proizvod.
 • Poverenje
  Ljudima je najprivlačniji onaj brend koji odaje utisak kvalitetnog i pouzdanog, a kada on izgradi povjerenje među ljudima, velika je vjerovatnoća da će se oni odlučiti upravo za vas prilikom odabira proizvoda/usluga.
 • Prepoznatljivost
  Koliko puta ste, uprkos širokom izboru, izabrali određeni proizvod zato što se istakao u moru drugih? Ključ je u tome što tim koji je stvorio taj proizvod ulaže velike napore u kreiranje snažnog i prepoznatljivog brenda.
 • Konkurentska prednost
  Kada imate jak i prepoznatljiv brend, možete privući više kupaca, osvojiti tržište i biti preferirani izbor u odnosu na konkurenciju.

Kada odlučite kakav brend želite da stvorite, potrebno ga je predstaviti što većem broju ljudi. Putem YouTube Marketinga možete učiniti da se za vaš brend čuje, ali i vidi, 2 milijarde prijavljenih posjetilaca mjesečno. 

Kome je potreban brending?

Nakon što smo shvatili značaj brendiranja i vriednost prepoznatljivog brenda, postavlja se pitanje: Kome je brendiranje neophodno? Ko treba da se posveti kvalitetnom brendiranju kako bi svoje proizvode ili usluge približio široj publici?

Svako ko ima nešto vrijedno da ponudi treba da ulaže u brendiranje, a to uključuje:

Proizvodi i usluge

Kompanije koriste brending kako bi se izdvojile iz mase konkurencije i uspostavile svoj jedinstveni identitet. Preduzeća i kompanije svih veličina trebaju da posjeduju brend kako bi izgradile prepoznatljivost ali i stvorile konkurentsku prednost. Bez brendiranja, ove dvije komponente mogu da zaborave na uspjeh. Brendiranjem proizvoda i usluga, stvara se osjećaj percepcije vrijednosti i njihovog kvaliteta. Primjer: CocaCola, Plazma, Gorenje tehnika.

Neprofitne organizacije

Nije sve ograničeno samo na komercijalne entitete. Kao što smo i rekli, svi oni koji mogu da ponude nešto drugim ljudima, moraju da rade na brendingu. Kada neprofitne organizacije izgrade dobar brend, na taj način mogu da izgrade svijest o svojoj misiji i tako privuku donatore, a sve to će pozitivno uticati na društvo!
Primjer dobro odrađenog brendinga možemo primjetiti kod humanitarne i neprofitne organizacije “Novak Djoković Foundation”. Njihov cilj je da svako dijete dobije kvalitetno predškolsko obrazovanje, a svoju nesebičnu misiju prikazuju cijelom svijetu. Na taj način, ova organizacija je na području Srbije, postala veoma poznata i simbol, odnosno brend, za humanost!

Osobe i javne ličnosti

Danas, mnogi influenseri, sportisti i javne ličnosti znaju kako da od sebe naprave jako dobar brend. Na taj način oni postaju prepoznatiljivi u sferi u kojoj se kreću, a neki od njih, na taj način mogu takođe pozitivno uticati na cjelokupno društvo. Poznata srpska teniserka Ana Ivanović, uspješno je brendirala svoje ime. Nakon što je završila sa teniserskom karijerom, Ana je osnovala svoj brend kozmetike. Kozmetika se bazira samo na prirodnim sastojcima i to je glavna odlika njenog brenda, pored dobro odrađenog vizuelnog dijela!

Gradovi, regije i turističke destinacije

Pariz, Francuska, grad ljubavi. Brend ovog grada govori nam da se tu stvara i dešava ljubav! Zbog ovako dobro izgrađenog brenda, koji se gradio godinama unazad, dok “ljubav” nije postala sinonim za ovaj grad, Pariz biraju mnogi mladi bračni parovi za putovanje na medeni mjesec. Dakle, brendiranje može pomoći u oblikovanju percepcije o destinaciji, ističući njen jedinstveni identitet, kulturno naslijeđe i privlačne osobine.

Zaključak

Izaberite proces brendiranja kao važan segment vašeg poslovanja i uspjeh neće izostati. Još jedna dobra strana brendiranja, jeste ta što ovde možete potpuno pokazati svoju kreativnost i na taj način zajedno sa našim timom i vašom poslovnom idejom, stvorimo jedan brend koji će biti jedinstven. 

Nakon što se kvalitetno završi proces brendiranja i nakon što se svakom elementu pristupi potpuno profesionalno, uspjeh u vašem poslu neće izostati. Brendiranje je igra u kojoj svi dobijaju. 

Mi smo Ad Kraft agencija za digitalni marketing koja nudi kompletnu uslugu:  web dizajn i izradu sajtova i aplikacija, Grafički dizajn, SEO optimizaciju kao i oglašavanje na svim platformama.

Razvijamo efikasne strategije digitalnog marketinga koje će vam pomoći da ostvarite vaše poslovne ciljeve!