Izrada web sajta u WordPress-u

Šta je WordPress?

WordPress je sistem za upravljanje sadržajem (skraćeno CMS). To je snažan alat za kreiranje i upravljanje Vašom web stranicom. Blogovi, poslovne web stranice, lični sajtovi i web shop-ovi podjednako mogu imati koristi od korišćenja WordPress-a.

Jedna od najčešćih zabluda o WordPress-u je da je to samo platforma za blogovanje.

Ali WordPress je mnogo više.

Iako je WordPress počeo kao alat za blogovanje, evoluirao je u moćan bilder web stranica i sistem za upravljanje sadržajem (CMS).

Najbolji dio WordPress-a je to što je jednostavan za korišćenje i dovoljno fleksibilan da pravi različite tipove web stranica. To je glavni razlog zašto je WordPress-u toliko porasla popularnost.

U stvari, prema nedavnom istraživanju, WordPress pokreće 43% svih web stranica na internetu.

Hajde da pogledamo zašto bi trebalo da koristite WordPress da napravite svoju web stranicu.

1. WordPress je besplatan!

WordPress je besplatan softver. To znači da možete besplatno da ga preuzmete, instalirate, koristite i modifikujete u skladu sa Vašim potrebama.

Možete ga koristiti za kreiranje bilo koje vrste web stranice.
Iako je sam WordPress softver besplatan, potrebno vam je ime domena i web hosting da biste ga instalirali.
Ime domena je adresa vaše web stranice na internetu. Ovo je ono što Vaši korisnici pišu u pretraživač da bi pristupili vašoj web stranici (na primer, ad-kraft.com).

Web hosting je poput kuće vaše web stranice u kojoj se čuvaju sve datoteke Vaše web stranice.

I za hosting i za ime Vašeg domena, možete pogledati naše hosting pakete.

2. WordPress je jednostavan za korišćenje

Uprkos tome što je najfleksibilnija i najmoćnija platforma, WordPress je prilično jednostavan za upotrebu. Dolazi sa jednostavnom kontrolnom tablom sa različitim opcijama menija navedenim na bočnoj traci.

Možete lako da kreirate postove i stranice, prilagodite dizajn svoje web stranice, dodate menije za navigaciju i još mnogo toga.

WordPress dashboard | Izrdada web stranica u WordPress-u Ad Kraft

3. WordPress Vam omogućava da promijenite izgled pomoću tema

Pored dodataka, WordPress takođe nudi suludu količinu kolekcija tema za Vašu web stranicu.

Teme Vam omogućavaju da kontrolišete tačno kako Vaša web stranica izgleda. WordPress teme je lako prilagoditi jer mnoge od njih dolaze sa sopstvenim panelom sa opcijama koji Vam omogućava da promijenite boje, dodate svoj logo, promijenite pozadinu, kreirate prelijepe slajdere i zaista ga prilagodite svojim potrebama bez pisanja bilo kakvog koda.

Na primer, Astra je tema koju često preporučujemo jer olakšava pravljenje web stranice profesionalnog izgleda. Dolazi sa 90+ gotovih šablona koji se lako mogu prilagoditi za bilo koju vrstu web stranice.

4. WordPress je prilagođen za SEO

Najbolja web stranica na svijetu neće biti uspješna ako ne dobije nikakav saobraćaj ili posjetioce.

Srećom, WordPress je napravljen imajući na umu saobraćaj na pretraživačima. WordPress je napisan korišćenjem visokokvalitetnog koda sa semantičkim oznakama. U terminima koji nisu štreberski, to znači da Google i drugi pretraživači vole WordPress. To je razlog zašto WordPress sajtovi imaju tendenciju da se rangiraju više od drugih u pretraživačima.

SEO i WordPress | Izrada web stranica u WordPressu Ad-Kraft

5. WordPress se brzo učitava…ako ga pravilno konfigurišete

Brzina učitavanja Vašeg sajta utiče na sve, od toga koliko Vaši posjetioci uživaju u njemu do toga koliko je vjerovatno da će kupiti bilo šta na njemu.

Sve dok postavite odgovarajuće optimizacije brzine, uključujući odabir brze teme za WordPress, WordPress se brzo učitava. Više je nego moguće postići vrijeme učitavanja stranice ispod jedne sekunde koristeći WordPress.

Brzina web stranice i WordPress | Izrada web stranica u WordPressu Ad-Kraft

6. WordPress je tu da ostane

Kreatori web stranica dolaze i odlaze. Čak i najveći mogu nestati (sećate se GeoCitiesa?).

S druge strane, postoji veća vjerovatnoća da će softver otvorenog koda postojati veoma dugo. To je zato što ga kao softver otvorenog koda ne održava samo jedna osoba ili kompanija.

Čak i ako WordPress nestane, svako može jednostavno da razdvoji svoj kod i pokrene ga pod drugim imenom za nekoliko minuta. Jedna od manje poznatih činjenica o WordPress-u je da nema izvršnog direktora. Ime WordPress je zaštićeno WordPress fondacijom, koja je neprofitna organizacija koja osigurava da WordPress nastavi da raste. Iza WordPress-a stoji snažna zajednica hiljada korisnika, programera i malih preduzeća.

Kao zajednica, svi oni osiguravaju da je WordPress tu da ostane na duge staze. WordPress koristi milionima korisnika širom sveta. Dostupan je na više od 53 jezika i pokreće hiljade višejezičnih web stranica.

Izrada web sajta u WordPressu je siguran izbor.

Ukoliko želite i Vi da napravite Vaš sajt u Worpressu, ne oklijevajte.