Profesionalna izrada web stranice | Važnost i ključni koraci u procesu izrade

Sadržaj:

Zašto je važno imati profesionalno izrađenu web stranicu?

U današnjem digitalnom dobu, web stranice su postale nezaobilazni element svakog poslovanja. Bez obzira na to da li se radi o velikoj ili maloj kompaniji, onlajn prisutnost postaje neophodna kako biste bili konkurentni na tržištu. Ipak, njena izrada je proces koji zahtijeva puno vremena, znanja i stručnosti. Zato je važno angažovati profesionalce koji podrazumijevaju tim stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom i znanjem, koje je  potrebno za stvaranje kvalitetne i funkcionalne web stranice. 

Takođe, profesionalci su upoznati sa najnovijim trendovima, tehnologijama i metodama koje se koriste u izradi što im omogućava da stvore prilagođena i inovativna rješenja za svoje klijente. Imajući to u vidu, njihovo angažovanje osiguraće vam da će vaša web stranica biti izrađena u skladu s najboljim praksama u industriji. 

Izrada web stranice je skup proces koji vam može oduzeti previše vremena i novca. Da biste izbjegli ovakve probleme, angažovanje profesionalaca je odlična ideja, jer će vam to osigurati da će ona biti izrađena u optimalnom roku. Na kraju, to će vam uštedjeti novac i vrijeme koji biste inače potrošili na različite alate i dodatne usluge koje bi bilo potrebno da nabavite.

Svakom klijentu i njegovoj kompaniji treba pristupiti individualno. Izrada web stranice podrazumijeva i razumijevanje potreba, ciljeva i publike jednog brenda. Razumijevanje potreba, ciljeva i publike jednog brenda od ključnog je značaja. Na taj način stvara se prilagođeno rješenje koje odgovara specifičnim zahtjevima koji su karakteristični samo za vašu uslugu ili proizvod.  

Izrada veb stranice - ilustracija

Nikako ne treba zaboraviti vidljivost web stranice jer je ona od vitalnog značaja.Kvalitetna izrada web stranice podrazumijeva adekvatan sadržaj koji je prilagođen pretraživačima kao što su Google, Yahoo ili Bing. Više o važnosti vidljivosti saznajte u nastavku ovog bloga SEO.

Veoma je važno da stranica bude pristupačna i funkcionalna, što znači da treba biti optimizovana za brzo učitavanje, te da je kompatabilna sa različitim uređajima. Isto tako potrebno je da je jednostavna za navigaciju, što će korisnicima olakšati pronalaženje informacija. Sve ovo će vam pomoći da poboljšate korisničko iskustvo, koje je od velike važnosti u današnjem digitalnom marketingu. Da bi vaša stranica posjedovala sve ove karakteristike, važno je izabrati prave saradnike sa dugogodišnjim iskustvom, kao što je naša agencija.

Da bismo vas upoznali sa samim procesom nastanka, predstavićemo vam nekoliko ključnih koraka koje je neophodno pratiti kako biste na kraju dobili web stranicu vrhunske kvalitete.

Ključni koraci u procesu kreiranja web stranice

Planiranje

Prije same izrade web stranice veoma je važno utvrditi kako će ona izgledati. Potrebno je razmisliti o ciljevima poslovanja i koji bi dizajn najviše odgovarao određenom brendu. U ovom koraku potrebno je izabrati boje, fontove, kao i druge estetske elemente. Takođe, potrebno je odlučiti koje funkcije će imati.

Dizajn

Nakon planiranja, vrijeme je da se posveti dizajnu. Profesionalni web dizajneri su upoznati sa modernim kretanjima u ovoj oblasti, te na taj način stvaraju atraktivne, moderne i funkcionalne dizajne. Jedna od glavnih preporuka jeste da dizajn treba biti jednostavan i lagan za navigaciju, i da uvijek razmišljate o korisničkom iskustvu. Saznajte više o ovoj temi u našem blogu UX design.

Razvoj

Onog trenutka kada se odobri dizajn, slijedi razvoj. To podrazumijeva programiranje i integraciju svih elemenata, kao što su kontakt forme, navigacija, interaktivni i ostali potrebni elementi. U toku ovog procesa slijedi testiranje na različitim uređajima kako bi se osigurao dobar i ispravan rad.

SEO optimizacija

Jedan od najvažnijih elemenata profesionalne izrade web stranice jeste SEO optimizacija kako bi se povećala vidljivost u pretraživačima poput Google-a. Pravilan izbor ključnih riječi, optimizacija meta deskripcija opisa i naslova, brzina učitavanja stranice, samo su neki od dijelova SEO procesa koji je od izuzetne važnosti u današnjem digitalnom marketingu.

Izrada web stranice - optimizacija

Hosting

Važno je izabrati pouzdanog hosting provajdera, jer od toga zavisi sigurnost, dostupnost, i brzina stranice. Kvalitetan hosting provajder pruža stabilan server koji će omogućiti brzu isporuku korisnicima. To takođe znači da je stranica dostupna 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici, što je od izuzetne važnosti za klijente čija stranica podrazumijeva i web shop. Na taj način kupci su uvijek u mogućnosti da obave kupovinu. Više o hostingu saznajte u našem blogu.

Objavljivanje

Kada se stranica potpuno razvije i testira, spremna je za objavljivanje. Važno je osigurati brzo učitavanje, sigurnost, i što je veoma važno jeste korisničko iskustvo koje treba da ima nekoliko važnih elemenata:

  • Upotrebljivost: Jednostavno korištenje i navigacija, sa jasnim uputstvima i povratnim informacijama.
  • Pristupačnost: Dostupnost  svim korisnicima, bez obzira na njihove fizičke sposobnosti, jezik ili kulturno porijeklo.
  • Vizuelni dizajn: Mora biti privlačan i ujednačen, sa jasnom hijerarhijom informacija i intuitivnom organizacijom.
  • Performanse: Brzina i pouzdanost sa minimalnim zastojima ili greškama.
  • Sadržaj: Sadržaj treba da bude relevantan, koncizan i privlačan, sa jasnim tonom i glasom koji odgovara potrebama i preferencijama publike.

Zaključak

Zapošljavanje profesionalne agencije za izradu web stranice važno je iz nekoliko razloga. Prvo, profesionalna agencija ima ekspertizu i znanje koje je potrebno za stvaranje funkcionalne i privlačne veb stranice koja odgovara vašim ciljevima. Drugo, agencija će osigurati da vaša web stranica bude optimizovana za pretraživače, što pomaže u poboljšanju vidljivosti vaše kompanije na internetu. Takođe, agencija će se pobrinuti da vaša web stranica bude prilagođena mobilnim uređajima, što je ključno u današnje vrijeme. Konačno, agencija će vam pružiti podršku nakon lansiranja web stranice, što vam omogućava da se koncentrišete na druge aspekte vašeg poslovanja.

Kako biste dobili profesionalno kreiranu web stranicu, kontaktirajte nas i mi ćemo vas provesti kroz cijeli proces i osigurati da vaše web pojavljivanje na ovaj način bude u potpunosti u skladu sa vašim potrebama i željama.

Pozovite nas za besplatne konsultacije.