Šta je web hosting

Najprostije rečeno, veb hosting je usluga koja omogućava pojedincu ili organizaciji da objavi veb sajt na internetu. Iako o veb sajtovima možemo razmišljati kao o nečemu što postoji samo digitalno, istina je da su fizički resursi takođe potrebni za napajanje internet sadržaja, uglavnom u obliku servera.

Server je moćan računar koji sadrži sve datoteke koje čine vaš veb sajt; to je fizički prostor u kome vaš veb sajt „živi“. Veb sajtovi su u suštini kolekcije datoteka, uključujući tekst, slike i druge elemente.

Stoga, server možete zamisliti kao ormar za arhiviranje u kojem žive te datoteke. Kada neko posjeti vaš veb sajt, on je povezan sa serverom gde može da pristupi tim datotekama, to jeste vašem veb sajtu.

Kako radi hosting

Dakle, vaš veb sajt u osnovi „živi“ na serveru. Server drži sve vaše veb sajtove kao datoteke koje se mogu poslati po potrebi. Kada posjetilac dođe na vaš veb sajt, server mu mora aktivno slati informacije.
Vrsta usluge hostinga veb stranice koja vam je potrebna zavisi od veličine vaših pratilaca i specifikacija koje su vam potrebne.

Tipovi

Tipovi hostingaOpisZa koga je
Shared hostingJedan server se dijeli između više korisnika, u ovom osnovnom obliku veb hostinga.Preduzeća koja imaju male, jednostavne sajtove sa umjerenim prometom i žele najpovoljniju dostupnu opciju.
VPS hostingJedan fizički server je podijeljen na više virtuelnih prostora koji se koriste za hostovanje pojedinačnih veb sajtova.Preduzeća sa većim veb sajtom sa većim prometom koja mogu da potroše malo više novca za dodatnu kontrolu i resurse.
Cloud hostingVirtuelni server koji radi u okruženju računarstva u cloud-u i čuva podatke preko mreže servera.Veb sajtovi male i srednje veličine koji zahtijevaju više resursa od zajedničkog hostinga, uključujući mogućnost da upravljaju povećanjem saobraćaja u hodu.
Dedicated hostingServer koji se iznajmljuje jednom kupcu.Preduzeća sa velikim veb sajtovima sa velikim prometom koja zahtijevaju mnogo resursa i mogu da priušte višu mjesečnu cijenu.

8 osnovnih karakteristika veb hostinga

Registracija imena domena

Svaka veb stranica treba svoje jedinstveno ime domena. Iako možete da registrujete svoje ime domena odvojeno od svog hosting plana, mnogi provajderi hosting usluga nude registraciju imena domena (za jednu ili više lokacija) kao dio svojih hosting paketa.

Pošto postoje dodatne naknade povezane sa registracijom imena domena, uključivanje u vaš hosting paket može vam uštediti novac.

Brzina

Brzina učitavanja vaše veb stranice je od suštinskog značaja za njen uspjeh. Brzina utiče na iskustvo vaših klijenata na vašoj veb stranici, a Google je takođe uračunava u njihovu ukupnu ocjenu kvaliteta sajta, pri čemu male brzine negativno utiču na SEO.

Kada birate dobavljača usluga hostinga, potražite kompanije koje koriste SSD (Solid-state drive – namijenjen je trajnom spremanju podataka) i mrežu za isporuku sadržaja (CDN) i imaju servere na više lokacija, jer ovi faktori doprinose boljim brzinama.

Skladištenje

Serveri imaju određene kapacitete za skladištenje vaših informacija.

Želite da izaberete tip hostinga koji može da se prilagodi veličini vašeg veb sajta.

Na primjer, dijeljeni hosting je obično dovoljan za sajtove sa velikim sadržajem teksta sa nekoliko stranica, dok veće lokacije sa puno slika visoke rezolucije i medija za strimovanje mogu zahtijevati količinu skladištenja koju samo VPS ili namjenski server može da obezbijedi.

Bandwidth

Kao i skladištenje, potrebe za propusnim opsegom variraju od sajta do sajta. Veb sajt sa hiljadama posjetilaca dnevno zahtijeva više propusnog opsega nego veb sajt sa nekoliko stotina posjetilaca.

Dok mnoge usluge zajedničkog veb hostinga oglašavaju „neograničeni“ propusni opseg, to se obično zasniva na činjenici da većina veb sajtova nikada ne dostigne ograničenja propusnog opsega, posebno kada su novi.

Međutim, potrebno je obratiti pažnju na sve napisane detalje; neki provajderi usluga hostinga kažnjavaju kupce koji prekorače svoju dodijeljenu količinu propusnog opsega.

Skalabilnost

Jedan od načina za rješavanje problema skladištenja i ograničenja propusnog opsega je skalabilnost. Neki tipovi hostinga, poput hostinga u cloud-u, omogućavaju sajtovima da povećaju resurse u hodu.

Mnogi provajderi hosting usluga nude različite vrste hostinga tako da veb sajt koji se pokreće sa dijeljenim hostingom može da se nadogradi na VPS ili namjenski hosting kada preraste svoja ograničenja skladištenja i propusnog opsega.

Sta je hosting - Ad Kraft

Uptime

Kao što je ranije pomenuto, dobar dobavljač usluga veb hostinga osigurava da njegovi serveri rade što je moguće bliže 100 posto vremena. Možete da provjerite tvrdnje kompanije o njenom radu preko sajta treće strane.

Nalozi e-pošte

Namjenski nalozi e-pošte na imenu vašeg domena su ključni za uspostavljanje profesionalizma i autoriteta za vaše poslovanje.

Različiti paketi hostinga nude različite brojeve naloga e-pošte po veb sajtu, pa odredite koje su vaše potrebe ili šta očekujete da će biti, i potražite paket koji zadovoljava te potrebe.

Podrška

Imati pouzdanu, pristupačnu tehničku podršku od dobavljača usluga veb hostinga takođe je od suštinskog značaja za efikasno vođenje veb sajta.

Ako vi ili vaši klijenti imate problema sa vašim veb sajtom, želećete da budete u mogućnosti da riješite te probleme što je prije moguće. Potražite kompanije koje nude podršku 24/7, bilo da se radi o telefonu, porukama ili email-u.

Treba vam web hosting?

Ukoliko želite dodatno da se informišete o ovoj temi, možete nam se javiti direktno.

Pakete naših hosting usluga možete pogledati na sljedećem linku: hosting ad-kraft.