Šta je digitalni marketing?

digitalni marketing
digitalni marketing | Sta je digitalni marketing

Digitalni marketing je širok pojam koji opisuje skup marketinških procesa koji koriste sve dostupne digitalne kanale za promociju proizvoda / usluge ili izgradnju brenda. U mnogim slučajevima digitalni marketing se pokazao uspješnijim i efikasnijim od tradicionalnog marketinga, a veliki broj kompanija je sa novinskih oglasa prešlo na “PPC” (pay per click) kampanje i razne druge oblike digitalnog marketinga. Velika prednost digitalnog marketinga i posebno internet marketinga u odnosu na tradicionalni marketing je veća sposobnost praćenja uspjeha kampanja i aktivnosti, kao i jeftiniji načini promocije.

Svaki put kada vidite neki baner, kada na Facebooku iskoči sponzorisani post, na YouTubeu pjesmu prekine reklama ili čak i kada pročitate „običan” članak, to je digitalni marketing. Naša čula su se toliko navikla na reklamiranje proizvoda i usluga na internetu da bi nam bilo čudno da ih nema. Kako se potrošači sve više nalaze na internetu, klasične metode promocije sve više ustupaju mjesto online strategijama.

Najvažniji elementi digitalnog marketinga:

SEO Optimizacija

Search Engine Optimization (SEO), proces optimizacije sajta, tako da se on može lako pronaći u internet pretragama, prvenstveno na Google pretraživaču.

SEO-Search-Engine-Optimization
SEO-Search-Engine-Optimization

Email Marketing

Riječ je o promotivnim emailovima kojima je osnovni cilj da se ostvari uspješan kontakt i prenesu marketinške poruke.

email marketing
Email marketing – Ad-Kraft

Marketing na društvenim mrežama

Promotivne aktivnosti na društvenim mrežama fokusiraju se na najpopularnije platforme kao što su Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter, TikTok, Pinterest i druge. 

Socail Ads - Ad-Kraft
Socail Ads – Ad-Kraft

PPC (Pay-Per-Click)

Ovo je način da dovedete posjetioce na vaš sajt plaćajući vlasniku oglasne platforme svaki put kada neko klikne na vaš oglas. Najpoznatija PPC platforma je GoogleAds, kojoj plaćate da se vaš link pojavi u rezultatima pretrage zadate ključne reči. Ostale PPC platformesu: Microsoft Advertising (Bing Ads), AdRoll i LinkedIn.

PPC oglašavanje
PPC oglašavanje

Content Marketing

oblik marketinga usmjeren na stvaranje, objavljivanje i distribuciju sadržaja za ciljanu publiku na mreži. Kompanije ga često koriste u svrhu: privlačenja pažnje i generisanja potencijalnih klijenata.

Ciljevi digitalnog marketinga su:

  • povećati vrijednost
  • povećati prodaju
  • povećati broj posjeta web stranici
  • povećati angažman klijenata
  • povećati lojalnost klijenata
  • informirati potencijalne i sadašnje klijente
  • komunicirati i približiti se klijentima
  • optimizirati oglašavanje.