PPC oglašavanje

predstavlja oblik internet marketinga gde oglašivač postavlja reklamu koju plaća po broju ostvarenih klikova. To znači da se plaća samo ostvarena aktivnost između oglašivača i korisnika.

PPC (Pay Per Click), kao dio digitalnog marketinga, najčešće se može videti u rezultatima Google pretraga, iako je prisutan i na društvenim mrežama, prije svega na Facebooku i Instagramu. Ovaj način oglašavanja predstavlja brz i efikasan način da se dođe do posjeta sajtu, novih kontataka, kao i da se ostvari bolja prodaja proizvoda. Ukoliko se kreira kvalitetan oglas za određenu ključnu riječ, vaš sajt će se rangirati u samom vrhu pretrage.

PPC oglašavanje 

lako možete prepoznati po zelenoj oznaci “Oglas” ili “Oglasi“, smještenoj iznad i desno od rezultata za pojam koji pretražujete. Ako trebate kratkoročni učinak, ovakvi oglasi najbolji su način da dovedete posjetioce na vašu stranicu prije nego što se ona počne (visoko) kotirati na pretraživačima za konkretne ključne riječi.

Najčešće, ako je optimizacija stranice za pretraživače (SEO) dobro odrađena, taj proces traje 6-8 mjeseci, ako ne želite toliko čekati i želite vidjeti brze rezultate, onda je PPC kampanja pravo rješenje za vas. Dobro napravljena PPC kampanja može imati iste (kratkoročne) učinke za svega par sati.

PPC omogućava da u rezultatima pretraga uvek budete u samom vrhu, čak i bolje rangirani od sajtova koji su se tu našli prirodnim (organskim) putem. I dok je za organsko rangiranje potrebno vrijeme i poštovanje SEO pravila, PPC marketing omogućava da vrlo brzo budete odlično pozicionirani u samom vrhu pretraga.

PPC se koristi za sve vrste ciljeva kompanije, uključujući:

  • Povećavanje prodaje
  • Generisanje potencijalnih klijenata
  • Promovisanje svijesti o brendu


Korisnici u određenom trenutku traže određene proizvode, usluge i informacije. Oglašavači imaju mogućnost prikazivanja ciljanog oglasa tačno u trenutku kada se vrši ova pretraga.

PPC platforme

Koje platforme se najviše isplate? To zavisi od Vaših potreba i cilja, s tim da su Google i Facebook ispred konkurencije.

Google Ads – Nijedna platforma za internet oglašavanje ne može da se mjeri sa Googleom. Ovaj search engine svaki dan izbaci milijarde rezultata pretraga. I dok je apsolutna dominacija ovog pretraživača signal za ulaganje, treba imati na umu da popularnost sa sobom donosi i veću konkurenciju za ključne riječi, što diže cijenu oglašavanja.

Facebook Ads – Najveća društvena mreža na planeti izuzetno je popularna kada je oglašavanje u pitanju. Riječ o efektnoj platformi koja nudi odlično filtriranje publike, i to na osnovu podataka koje mnogi drugi nemaju. Facebook Ads omogućava oglašavanje na osnovu pola, interesovanja, godina, lokacije, ponašanja… Treba naglasiti i da Facebook Ads pokriva društvenu mrežu Facebook, ali i Instagram. Očekuje se da će uskoro i WhatsApp biti integrisan.

Microsoft Ads – Spajanjem usluga oglašavanja na Bing i Yahoo pretraživačima, Microsoft je postao konkurentniji, naročlito u Sjedinjenim Državama, gde je Bing bolje rangiran nego u ostatku svijeta. U zavisnosti od ciljane grupe za vaš oglas, ova platforma za oglašavanje može biti odlično rješenje.

AdRoll – Riječ je o platformi za retargetovanje ljudi koji su već posetili vaš sajt. I dok je ova opcija moguća kroz Google Ads, prednost AdRolla je što nudi prikaz u okviru Googlea, društvenih mreža, ali i na brojnim sajtovima gde imaju zakupljen prostor. AdRoll se fokusira isključivo na baner oglase.

Ciljevi Kampanje

Ciljevi mogu da budu različiti. Nekad će to biti povećanje posete sajtu, bolja prodaja, dobijanje novih pretplatnika itd. U zavisnosti od cilja koji vas interesuje, zavise dalji koraci. Veoma je važno da ovi ciljevi budu jasni kako bi se moglo govoriti o povraćaju uloženog i ostvarivanju uspešne kampanje. U zavisnosti od toga šta želite da postignete, PPC nudi nekoliko načina oglašavanja:

Search Ads – Najčešći oblik PPC oglašavanja. Podrazumijeva oglašavanje na internet pretraživačima, garantujući visoko pozicioniranje za odabrane ključne riječi. Ubjedljivo najpopularniji pretraživač za oglašavanje jeste Google. Za postavljanje oglasa u tom se slučaju koristi Google Ads platforma. Odmah iza njega su Yahoo i Bing pretraživači, a za postavljanje oglasa na njih koristi se Microsoft Ads platforma.

Search Ads - Ad-Kraft
Search Ads – Ad-Kraft

Display Ads – Riječ je banerima sa slikom i tekstom koji se pojavljuju na sajtovima. Oni će se prikazivati posjetiocima koje ste odredili pri kreiranju kampanje. Na ove oglase se generalno manje klikće u odnosu na Search Ads, ali, sa druge strane, pomažu podizanju vidljivosti brenda.

Display Ads - Ad-Kraft
Display Ads – Ad-Kraft

Social – Oglašavanje na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram, Linkedin i drugi. U ovom slučaju plaćate prikazivanje oglasa obično u News Feedu korisnika na koje ciljate. Velika prednost društvenih mreža jeste što se oglasi mogu vrlo precizno usmjeriti na korisnike koje bi to interesovalo. Naravno, ubjedljivo je najpopularniji Facebook, koji nudi da istu kampanju istovremeno plasirate i na Instagram.

Socail Ads - Ad-Kraft
Socail Ads – Ad-Kraft