Prednosti digitalnog marketinga

  1. Digitalni marketing, za razliku od običnog, u doba vanredne situacije i bilo kakve lokalne ili globalne katastrofe i dalje ostaje vrlo fleksibilan. To znači da u momentu možemo da promijenimo našu poruku bez obzira da li se radi o pandemiji, poplavi ili nečemu drugom.
  2. Kontrola troškova je i dalje jako bitna prednost jer se lako prilagodimo u istom danu kada nastane problem i možemo da pauziramo ili pojačamo, sve u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazimo.
  3. Oglasi nikada nisu pogođeni katastrofom – dok se svi nalaze u karantinu jasno je da svi bilbordi koji su postavljeni na ulicama postaju “nevidljivi” i takva je situacija u bilo kojem vidu vanrednog stanja, sav marketing koji nije digitalan više se ne vidi.
  4. Najprometnije mjesto za reklamu – kada je vanredno stanje, velika većina ljudi se nalaze u svojim kućama i provode veliki dio vremena na internetu. Trenutno zbog karantina u svijetu bilježe se rekordni brojevi korisnika na internetu i po prvi put je došlo do zakrčenja internet prostora.
  5. Dvosmjerna komunikacija – dok se reklamirate na internetu tokom vanrednog stanja vi možete da komunicirati sa vašim korisnicima, da im date savjete i važne poruke, da im pokažete da ste društveno odgovorna firma.
  6. Prodaja online – ne može se dovoljno naglasiti koliko je bitno da se danas ima online shop! Kada sve stane, kada se uvedu restrikcije bilo kojeg oblika, web shop uvijek radi i prodaja može da se nastavi/preusmjeri na online način.
  7. Podaci kao blago – nakon što prođe period mi iza sebe imamo vrlo bitne informacije koje nakon analize i razumijevanja možemo da pretvorimo u veliku priliku i da se bolje spremimo u slučaju bilo kakvog drugog vanrednog stanja.
  8. Dokazivanje snage – i za kraj je vrlo bitno naglasiti da se sve na kraju vrti oko moći, korisnici će upamtiti sve brendove koji su pokazali profesionalnost na najvišem nivou i u teškim situacijama.