Politički marketing i Digitalni marketing

Digitalni marketing u današnje vrijeme predstavlja najznačajniji kanal komunikacije izmedju stranaka, političkih kandidata i birača.

Glavna prednost digitalnog marketinga u odnosu na tradicionalne metode oglašavanja jeste da Vaša politička poruka prikazuje ciljanoj publici. Širok spektar alata za digitalni marketing može Vam pomoći da proširite svoj politički domet, štedeći Vam vrijeme i novac.

Društvene mreže su postale neodvojiva komponenta marketinga u većini industrija, uključujući i politiku. Sviđalo Vam se to ili ne, većina političkih diskusija danas se odvija na društvenim mrežama. Od Fejsbuka do Twitera, političari koriste razne digitalne marketinške alate i strategije kako bi povećali svoj uticaj.

Ako ste politička stranka ili kandidat ovaj blog će Vam približiti važnost digitalnog marketinga u politici.

Tipovi digitalnog marketinga i njihov značaj za političke kampanje

Upoznajte svoju ciljnu publiku

Politička kampanja je efikasna samo ako dopre do prave publike. Ovo je posebno tačno u digitalnom marketingu. Željećete da mikrociljate svoju publiku kako biste bili sigurni da Vaša poruka i kampanja dođu do pravih ljudi. Baza podataka digitalne publike je dobro mjesto za početak kada planirate koju demografsku kategoriju želite da ciljate. Ovi podaci su odlični za poboljšanje Vašeg digitalnog ciljanja i omogućavaju Vam da postignete željene rezultate.

Mikro-ciljanje je posebno korisno ako želite da dobijete podršku mlađih birača. Više od 43% milenijalaca koristi jednu ili više društvenih mreža. Poznavanje Vaše publike pomoći će Vam da suzite izbore.

Istražite najbolje kanale društvenih mreža i analizirajte ko koristi koje društvene mreže. Ako pokušavate da doprete do milenijalaca ili generacije Z, Facebook možda nije najbolja digitalna platforma. Instagram, TikTok, Snapchat ili YouTube oglašavanje bi mogli biti bolje opcije.

Marketing na društvenim mrežama

Razumite koga želite da ciljate svojim marketingom prije nego što kreirate poruku svoje kampanje. Morate poznavati svoje birače i njihove potrebe i želje da biste napravili političku poruku koja će odjeknuti kod Vaše publike. Ovo će pomoći da se poboljša efikasnost poruke dok uspostavljate emocionalnu vezu sa svojim biračima.

Koristite data-driven marketing

Raznovrsnost marketinških puteva vođenih podacima je primarni razlog zašto stranke i kandidati prelaze sa tradicionalnih medija na digitalni marketing. Marketing vođen podacima može igrati vitalnu ulogu u uspjehu digitalne marketinške kampanje Vašeg kandinata.

Marketing zasnovan na podacima može Vam dati uvid u ponašanje Vaših glasača i procijeniti koja platforma ili politika imaju najveći angažman. Moći ćete da analizirate demografiju birača, interese, potrebe i razumijete koja pitanja su im najvažnija. Analizom povratnih informacija i odgovora birača, možete pojednostaviti svoju marketinšku poruku i poruku kampanje i odabrati najbolje kanale za širenje svijesti o Vašoj kampanji.

Marketinška rješenja zasnovana na podacima, kao što je marketing na različitim uređajima, mogu Vam pomoći da pratite i ciljate svoje glasače na osnovu njihovih navika i interesovanja. Kao političar, možda ste već svjesni ove taktike koju koriste velike kompanije da bi izgradile ličnost kupca. Slično tome, možete koristiti pristup zasnovan na podacima da biste kreirali idealnu ličnost glasača.

Dizajnirajte web stranicu za efikasne političke kampanje

Izvanredna web stranica može biti prozor za potencijalne glasače u Vašu političku kampanju. Trebalo bi da investirate u izgradnju web-stranice prilagođene korisniku i informativnog sadržaja kako biste obrazovali svoje birače. Ne zaboravite da napravite web stranicu prilagođenu mobilnim uređajima jer mnogi ljudi ovih dana vole da prate informacije u pokretu.

Koristite prave alate digitalnog marketinga za politički marketing

U smislu digitalnog marketinga, optimizacija pretraživača (SEO) je kritičan element političke kampanje. SEO Vam omogućava da analizirate termine za pretragu koji se koriste kako biste mogli da ciljate određene fraze i specifične ključne riječi koje glasači koriste kada pretražuju politička ažuriranja i vijesti.

Možete optimizovati svoju web stranicu, blogove, postove na društvenim mrežama i političke reklamne kampanje kako biste poboljšali svijest o svom brendu i izgled ciljnoj publici. Možete čak i da optimizujete svoj sadržaj za određenu oblast ili temu. Na ovaj način, svaki put kada lokalni birači traže političare ili kampanje koje podržavaju određeni cilj u njihovoj oblasti, web sajt vaše kampanje, postovi i oglasi će se pojaviti među najpopularnijim pretragama na Google-u, Bing-u i drugim pretraživačima.

SEO Optimizacija - Ad Kraft Agencija

Plaćanje po kliku (PPC) je još jedan efikasan alat za digitalni marketing koji ne samo da Vam pomaže da ciljate određenu publiku, već i kontroliše marketinški budžet Vaše kampanje. Na primer, možete podesiti PPC Google oglasnu kampanju koja cilja određene demografske kategorije i ograničiti je na iznos koji želite da potrošite.

ppc-oglasavanje-ad-kraft-agencija
ppc-oglasavanje-ad-kraft-agencija

Google će koristiti Vaša uputstva da strateški prikaže Vaš politički oglas pravoj publici. Štaviše, moći ćete da pratite učinak Vaše kampanje u realnom vremenu i da je prilagodite u skladu sa tim. Širok spektar alata za digitalni marketing može Vam pomoći da proširite svoj domet, štedeći Vam vrijeme i novac.

Na osnovu rezultata političkih anketa i anketa koje Vam omogućavaju da prikupite podatke o tome ko su Vaši birači i šta ih zanima, možete da prilagodite svoju marketinšku poruku i poruku kampanje kako biste se bolje povezali sa potencijalnim biračima. Možete čak doći do pristalica i zamoliti ih da podijele Vašu političku kampanju u svom krugu na društvenim medijima. Ova vrsta preporuke može povećati organski saobraćaj na web stranici Vaše političke kampanje i nalozima na društvenim mrežama.

Uticaj mladih glasača

Na kraju, ne zaboravite na moć glasanja mladih. Živimo u eri društvenih mreža, koje najčešće koriste mlađi birači. Oni mogu biti veoma aktivni i odlučni, a ovo može biti dobra prilika da proširite svoju poruku i podstaknete glasače da šire vašu platformu.

Kao agencija koja se dugi niz godina bavi digitalnim marketingom, možemo Vam pomoći pri izradi Vaše predizborne kampanje.

Ukoliko imate dodatna pitanja, obratite nam se za besplatne konsultacije.