Od funkcionalnosti i izgleda do navigacije i kodiranja, puno se toga dešava u procesu izrade web stranice. Ni tu se ne završava. Web programeri i dizajneri moraju zajedno raditi na izradi web stranica koja će biti smještena u pretraživačima, angažovati kupce i ostvariti konverzije. Sljedećih 10 savjeta vodiće vas kroz postupak stvaranja jedinstvenog korisničkog iskustva koje inspiriše posjetioce web stranice da postanu lojalni zagovornici brenda.

1. Odabir domena

Nazivi domena velikih kompanija (npr. Google i Yahoo) govore tako puno, a tako malo. Pored toga što mora biti lako pamtljiv, naziv domena mora oslikavati vaš brend i biti gotovo nemoguće pogrešno ga napisati. Spajanje SEO i identiteta brenda u naziv domena povećava šanse da budete bolje pozicionirani u rezultatima pretraživača. Jednostavno rečeno, firme kojima se lako pristupa putem interneta dobijaju više kupaca.

2. Privlačan dizajn

Jedna od najvažnijih stvari na koje morate obratiti pažnju tokom procesa izrade web stranice je stvaranje jednostavnog i privlačnog dizajna. Kvalitetan dizajn uz intuitivnu navigaciju doprinosi izgledu stranice kao i jednostavnosti korištenja iste. Ono što je najvažnije, dobar dizajn pomaže posjetiocima da se fokusiraju na vrijednost vašeg brenda i sadržaja, umjesto da ga ometaju grafika i velike količine teksta. Dakle, ovakav dizajn je od vitalne važnosti za pružanje pozitivnog korisničkog iskustva koje podstiče kupce da se vraćaju na vašu web stranicu.

3. Brendiranje

Brendiranje je važno za sva preduzeća, kako velika tako i mala. Profesionalno dizajnirani logotipi privlače pažnju kupaca i šalju jasnu poruku vašeg brenda. Jedna od najboljih lokacija za vaš logotip na web stranici je lijevi gornji ugao iz razloga što oko prirodno počinje skenirati web stranicu sa tog mjesta. Kada ste dosljedni svom brendu, klijentima pružate potpuno iskustvo u vezi sa vašim brendom.

4. Funkcionalnost

Kada razmišljate o funkcionalnosti, trebate uzeti u obzir nekoliko stvari. Postoje li problemi s učitavanjem ili neispravni linkovi? Da li su zaštitne karakteristike stranice odgovarajuće za potrebe vašeg poslovanja? Pored ovih operativnih problema, ključno je pregledati karakteristike vaše web stranice iz perspektive korisnika. Da li pravilno funkcionišu formulari za kontaktiranje, ankete i povratne informacije o kupcima na vašoj web stranici? Samo jedan od ovih problema može navesti korisnika da napusti vašu web stranicu.

5. Navigacija

Ako je web stranica zbunjujuća i teško se koristi, korisnici mogu otići i više se ne vratiti. Da biste poboljšali korisničko iskustvo, stavite se u poziciju novog posjetioca i detaljno pregledajte vašu web stranicu. Obratite pažnju na navigacione tokove koji imaju smisla i one koji nemaju. Jedan od načina da olakšate posjetiocu pregledanje vaše web lokacije (i pomognete pretraživačima u rangiranju) je dodavanje mape vašeg web sajta. Pojednostavite navigaciju uklanjanjem nepotrebnih ili slabo posjećenih stranica kako biste smanjili vrijeme učitavanja.

6. Brzina učitavanja

Kada pretražuju informacije na internetu, korisnike najviše odbija sporo učitavanje web stranice. Neophodno je da testirate brzinu učitavanja vaše web stranice i otklonite sve prepreke prije nego što vašu stranicu pokrenete. Da biste povećali vrijeme koje korisnik provodi na vašoj web stranici i pružili najbolje moguće korisničko iskustvo, periodično testirajte vrijeme učitavanja stranice.

7. Blog

Blog pomaže klijentima da budu informisani o najnovijim proizvodima, događajima kompanije i informacijama vezanim za kompaniju. Dodavanje bloga na vašu web stranicu odličan je način za povezivanje s njima, posebno ako vaši postovi podstiču čitaoce na interakciju s vašim brendom. Redovno ažuriranje bloga obavještava klijente o vrijednostima vašeg branda i o želji za komunikacijom sa njima. Redovnim informisanjem čitaoca sa svježim, korisnim i privlačnim sadržajima, učiniće vaš brend pouzdanim resursom informacija i pomoći vam da izgradite autoritet.

8. Kompatibilnost sa pretraživačima

Kako tehnologija napreduje, broj internet pretraživača stalno raste. Od Internet Explorera i Chrome-a do Firefoxa i Safarija – može biti frustrirajuće pratiti ih sve. Prilikom izrade web stranice od vitalnog je značaja osigurati da vašoj web lokaciji možete pristupiti iz više pretraživača. Naime, vaša se web stranica treba ispravno učitati na svim glavnim internet pretraživačima – uključujući i starije verzije. Ako ne preduzmete ovaj korak, možete izgubiti veliki dio korisničke baze, što može biti skupa posljedica za rastuće poslovanje.

9. Mobilne VS responzivne web stranice

Statistički podaci pokazuju da se upotreba mobilnih uređaja za obavljanje online pretraživanja značajno povećala u posljednje tri godine. Ustvari, oko 95% ljudi koristi mobilne uređaje za pretraživanje lokalnih proizvoda i usluga, stoga morate biti sigurni da je vaša web stranica dostupna sa bilo kojeg uređaja. Za velike kompanije koje već imaju web lokaciju ima smisla razvijati posebnu web stranicu prilagođenu mobilnim uređajima. S druge strane, firmama koje planiraju pokretanje web stranice savjetuje se responzivan web dizajn koji bi se prilagodio svakom uređaju.

10. Originalan sadržaj

Prilikom izrade web stranice ključno je napisati visokokvalitetan, originalan sadržaj relevantan za vašu kompaniju i proizvode. Sve, od kvalitete vašeg sadržaja do korištenih ključnih riječi, utiče na to kako će vaša web stranica biti rangirana u rezultatima pretraživača. Da biste poboljšali rangiranje, svaka web stranica treba imati najmanje 150 riječi i treba sadržavati likove do vjerodostojnih izvora i drugih lokacija na vašoj web stranici. Sadržaj objavljen na vašoj web stranici trebao bi biti napisan tako da prenese poruku vašeg brenda. Za objavljivanje duplog sadržaja na vašoj stranici, Google bi vas mogao kazniti, na primjer uklanjanjem iz rezultata pretraga.