Sadržaj:

Uvod

Amazon oglašavanje je popularna e-trgovinska platforma koja omogućava prodavcima da istaknu svoje proizvode. Prodaja na Amazonu postala je ključna strategija za mnoge preduzetnike i kompanije širom svijeta koji žele da povećaju svoju prodaju.  Na ovoj platformi možete dostići rast vašeg biznisa, međutim morate da se istaknete i budete jedinstveni pored stotinama miliona aktivnih korisnika Amazona. Ovako žestoku konkurenciju možete pobjediti ukoliko dobro razumjete moć Amazon oglašavanja. Kroz plaćene oglase, možete privući pažnju potencijalnih kupaca, povećati vidljivost svojih proizvoda i povećati prodaju. U ovom blog postu objasnićemo kako da iskoristitite popularno Amazon oglašavanje za prodaju na ovoj platformi!

Ad-Kraft tim se, pored različitih markentiških usluga, sa velikim znanjem bavi i amazon oglašavanjima za naše klijente. Ukoliko vas zanima upravo ova vrsta oglašavnja i ako želite da vaša prodaja dostigne vrhunac, znate gdje treba da se javite!

Kako započeti sa prodajom na Amazonu?

Krećemo od samog početka. Prvo ćemo da se upoznamo sa tehničkim pitanjima i sa pristupom na Amazon platformu. 

Registracija Kao Prodavac na Amazonu

Prodavci koji žele da se oprobaju u prodaji na Amazonu kao prvi korak treba da se registraciju kao prodavac. To možete uraditi putem Amazon Seller Central platforme. Nakon registracije, možete pristupiti svim alatima i resursima koji vam omogućavaju da postavite svoju prodavnicu.

Postavljanje prodavnice i listinga proizvoda

Nakon što ste se upsješno registrovali kao prodavac, slijedi postavljanje vaše prodavnice i listinga proizvoda. Važno je da budete detaljni i tačni u opisima proizvoda, jer će to pomoći kupcima da pronađu vaše proizvode u pretrazi. To uključuje postavljanje visokokvalitetnih slika koje prikazuju proizvode iz različitih uglova. Ovdje ne smjemo da zaboravimo i detaljne opise slika koji će pomoći kupcima da bolje razumiju proizvod.

Kako bi vaša prodavnica na Amazonu izgledala pouzdano, postavite recenzije i na taj način ostvarite povjerenje potrošača. Recenzije su važan faktor kada potrošači donose odluku o kupovini. 

Ono što zasigurno ne smijete zaboraviti jesu cijena i dostava koji su ključni faktori za kupce. Dakle, ponudite konkurentske cijene i brzu, pouzdanu dostavu kako biste privukli više kupaca.

Amazon oglasavanje - primjer amazon oglasa

Izvor fotografije : hubspot.com

Ključni savjeti za efikasno Amazon oglašavanje

Veoma je važno da na startu shvatite šta najviše privlači vašu ciljnu publiku. Ono što je univerzalno za sve prodavnice na Amazonu i za njihove proizvode jesu izbor ključnih riječi, oglasi i prađenje rezultata celokupne kampanje.

Kako izabrati prave ključne riječi?

Izbor pravih ključnih riječi je ključ uspeha u Amazon oglašavanju. Koristite alate za istraživanje ključnih riječi kao što su SEMrus, Keyword Tool, kako biste identifikovali relevantne termine koje kupci koriste u pretrazi. Ovaj dio morate dobro istražiti, jer će izbor ključnih riječi sa visokim search volume-om povećati vidljivost vaših oglasa. 

Ključne riječi birajte na osnovu niše kojom se bavite i na osnovu proizvoda koje prodajete. Na taj način privućićete svoju ciljnu publiku koju će zanimati vaši proizvodi.

Praćenje i analiza rezultata kampanje

Nemojte zaboraviti pratiti performanse vaših kampanja. Analizirajte podatke o klikovima, konverzijama i ROI kako biste bolje razumjeli šta funkcioniše i šta treba unaprediti. Pratite rezultate periodično ali je važno da naglasimo da je potrebno i da budete strpljivi kada su u pitanju prvi veliki rezultati.

Stvaranje efikasnih oglasa

Kao što smo i rekli na samom početku našeg upoznavanja sa Amazon oglašavanjem, potrebno je da stvorite kvalitetan, informativan i pouzdan content. Dakle , vaši oglasi trebaju biti privlačni i informativni. To uključuje visokokvalitetne slike, jasne opise proizvoda i poziv na akciju (CTA) koji će motivisati kupce da kliknu na vaš oglas. 

Amazon PPC Oglašavanje

Šta je Amazon PPC?

Amazon PPC poznato i kao Oglašavanje na Amazonu, je metoda oglašavanja gdje plaćate samo kada neko klikne na vaš oglas. Ovi oglasi se prikazuju na relevantnim mjestima na Amazonu, kao što su rezultati pretrage, proizvodne strane i drugi prodajni listovi. Ovo je odličan način da privučete ciljanu publiku i povećate prodaju.

Kako postaviti Amazon PPC kampanju?

Kao što smo rekli i naglasili, veliku pažnju potrebno je pružiti izboru ključnih riječi. Da biste postavili Amazon PPC kampanju, prvo morate upravo odabrati ključne riječi ili ključne fraze koje su relevantne za vaše proizvode. Kada korisnici pretražuju Amazon sa vašim ključnim riječima, vaši proizvodi će im se i prikazivati.  

Ključni faktori uspjeha u Amazon PPC Oglašavanju

Ponovo se vraćamo i ističemo važnost relevantnih ključnih riječi. Odabrane ključne reči moraju biti tačne i relevantne za vaše proizvode!

Nakon što se kampanje pokrenu, potrebno je redovno pratiti performanse kampanje i po potrebi je prilagoditi. Ono na šta prodavac treba da obrati pažnju jeste broj klikova, konverzije, troškove po kliku (CPC), i ROI (Return on Investment). Pomoću ovih podataka, prodavci mogu da procene efikasnost svojih kampanja i donesu odgovarajuće prilagodbe.

Napravite privlačne oglase sa visokokvalitetnim slikama i opisima proizvoda. Potrebno je da se oglasi  sastoje od naslova, opisa proizvoda, slika i cijena. Naslov kao ključni segment oglasa treba da bude privlačan i sadrži ključne riječi. 

Amazon DSP oglašavanje

Šta je Amazon DSP?

Sa druge strane, postoji i Amazon DSP (Demand-Side Platform) koji je poznat kao oglašavanje izvan Amazona. Ovo je sofisticiranija metoda oglašavanja koja je najbolja za one prodavce koji ciljaju širu publiku van Amazon platforme, dakle na različitim web stranicama, mobilnim aplikacijama i uređajima. Ovi oglasi se prikazuju na web stranicama i aplikacijama van Amazona, koristeći podatke o kupovinama na Amazonu kako bi identifikovali relevantne ciljne grupe.

Kako postaviti Amazon DSP kampanju?

U ovom slučaju, kada radite i postavljate kampanju, potrebno je sarađivati sa Amazonovim partnerima za oglašavanje. Trebate definisati ciljane grupe, odabrati geografsko područje i postaviti budžet. Oglasi se zatim prikazuju ciljanim korisnicima i to na različitim platformama. 

Ključni faktori uspjeha u Amazon DSP oglašavanju

Kada je u pitanju uspjeh u amazon DSP oglašavanju, potrebno je veliku pažnju posvjetiti preciznom ciljanju publike. To uključuje korišćenje demografskih podataka, interesovanja, prethodnih kupovina i drugih faktora za definisanje vaše ciljne publike.

Ponovo se vraćamo na sam sadržaj oglasa. Sadržaj oglasa, uključujući slike, video zapise i tekst, treba da bude privlačan, informativan i relevantan za ciljnu publiku

I u Amazon DSP oglašavanju potrebno je pratiti kako napreduje kampanja. Pratite metrike kao što su broj impresija, klikova, konverzija i ROI kako biste razumeli kako kampanje funkcionišu. Na osnovu dobijenih podataka moći ćete da prilagodite svoju strategiju i optimizujete kampanje kako bi ste dostigli još bolje rezulttate.

Razlika između Amazon PPC i Amazon DSP oglašavanja

I za kraj, da rezimiramo glavne razlike između Amazon PPC i Amazon DSP oglašavanja. Amazon PPC i Amazon DSP oglašavanje razlikuju se u obimu i cilju kampanja. PPC je fokusiran na Amazon platformu i naplaćuje se po kliku na oglas, dok DSP omogućava promociju izvan Amazona i fokusira se na širu publiku. Oba pristupa imaju svoje prednosti i koriste se u različitim scenarijima.

Ukoliko se dvoumite koji od ova dva oglašavanja da izaberete, potrebno je prvo da odredite ciljeve kampanje i ciljnu publiku. Oba pristupa mogu biti korisna, a mnogi prodavci koriste kombinaciju ova dva pristupa kako bi postigli najbolje rezultate u svojim marketinškim kampanjama.

Zaključak

Amazon oglašavanje je moćan alat za prodaju na ovoj platformi. Bez obzira da li koristite Amazon PPC ili Amazon DSP, važno je da razumjete kako ove metode funkcionišu i kako ih iskoristiti u svoju korist. Važno je da se okrenete pravilnoj strategiji oglašavanja koja može značajno povećati vaše prihode na Amazonu i pomoći vam da izgradite uspješan online biznis.

Ono što je važno naglasiti jeste da građani u BiH 2021. godine mogu kupovati i prodavati na Amazonu!

Dodatni savjet: Ostanite fokusirani na optimizaciju svojih kampanja i prilagodite ih promjenljivim, potrebama tržišta kako biste ostvarili dugoročan uspjeh na Amazonu. Naša usluga Amazon oglašavanja, pruža vam upravo sve ove glavne aspekte kada je u pitanju uspješna prodaja na Amazonu. Kontaktirajte nas i postanite uspješan prodavac na Amazonu!