Može se reći da su aplikacije promijenile naše živote. Aplikacije su postale neizostavan dio naših svakodnevnica. Svi smo upoznati sa mobilnim aplikacijama jer ih redovno koristimo. Ali web aplikacije su podjednako prisutne i podjednako važne.

Web aplikacije uključuju mnoštvo onlajn usluga i funkcija. Ovo uključuje neke od najčešće korišćenih programa, uključujući obradu teksta i tabele. Čak i nešto jednostavno kao što je popunjavanje obrasca za kontakt na web stranici će uključivati upotrebu web aplikacije. Toliko su uobičajene i važne.

Na samo početku, moramo da razjasnimo šta su web aplikacije, šta rade i kako rade. U ovom blogu ćemo pokušati da malo rasvjetlimo ovu temu. Počećemo tako što ćemo objasniti više o tome šta je web aplikacija, a zatim ćemo navesti neke od ključnih prednosti koje nude o tome kako uopšte funkcionišu. 

Nadamo se da ćete do trenutka kada završite sa čitanjem imati temeljno razumijevanje šta su aplikativni programi i koji bi mogli biti najprikladniji za vaše poslovanje. Jasno je da se web aplikacije koriste u ogromnom broju različitih namjena. Aplikacije su sve važniji za održavanje i funkcionisanje firmi.

Šta je web aplikacija?

Web aplikacija je vrsta računarskog programa. Koristi onlajn tehnologiju (uključujući pretraživače) za obavljanje velikog broja različitih zadataka. Mnoge aplikacije se koriste za potrebe onlajn maloprodaje, kao što smo već ukratko govorili. Međutim, one mogu poslužiti u razne svrhe, od naručivanja hrane za ponijeti do rezervacije smještaja. Takođe, web aplikacija može biti nešto tako jednostavno kao forma za kontakt na web stranici ili onlajn kalkulator.

Web aplikacije preuzimaju i čuvaju informacije koristeći skripte na strani servera (u skript jezicima kao što su PHP i ASP), dok skripte na strani klijenta (u JavaScript-u i HTML5) predstavljaju relevantne informacije na korisničkom interfejsu. Ove informacije mogu imati bezbroj oblika. Uobičajeni tipovi web aplikacija uključuju korpu za kupovinu, sisteme za upravljanje sadržajem i onlajn forme, kao što smo već spomenuli.

Pošto su tako raznovrsne, web aplikacije omogućavaju ljudima da obavljaju niz različitih funkcija. Za potrošače, ovo uključuje porudžbine, kreiranje lista želja i postavljanje upita o proizvodima ili uslugama, sve preko web stranica. Aplikacije takođe omogućavaju zaposlenima da dijele dokumente, komuniciraju jedni sa drugima, uređuju datoteke i zajedno sarađuju na zajedničkim projektima. U novom dobu rada na daljinu, ovo je od vitalnog značaja.

Često smo skloni da povezujemo web aplikacije sa mobilnim aplikacijama za e-trgovinu, ali u prvom postoji mnogo više od samo ovog drugog. Već smo spomenuli da se programi za obradu teksta, programi za proračunske tabele i drugi sličan softver mogu smatrati web aplikacijama. Oni takođe mogu uključivati upravljanje odnosa sa klijentima (CRM) i sisteme za upravljanje sadržajem.

Tipovi aplikacija?

Mobilne aplikacije

Konkretno, mobilne aplikacije (poznate i kao izvorne aplikacije) su veoma popularne. Izvorne aplikacije su softverske aplikacije razvijene za upotrebu na određenoj platformi ili uređaju, kao što su Android ili iOS. Oni su napravljeni u određenom programskom jeziku za tu svrhu. Korisnici ih obično preuzimaju preko prodavnica aplikacija i instaliraju se direktno na dotične uređaje.

Mobilne aplikacije mogu da obavljaju ogroman broj funkcija, bilo da nam pomažu da pronađemo uputstva do odabranih destinacija ili da strimujemo video sadržaj na mobilnom uređaju.

Hibridne aplikacije – Progresivne web aplikacije (PWA)

Postoje i hibridne aplikacije, koje – kao što ime govori – kombinuju elemente mobilnih aplikacija i web aplikacija. Na prvi pogled, hibridne aplikacije izgledaju kao i sve izvorne aplikacije. Napravljeni su korišćenjem programskih jezika kao što su Rubi, JavaScript, HTML5 i kaskadnih stilova (CSS). Hibridne aplikacije se instaliraju na mobilnom uređaju, kao i izvorne aplikacije, a krajnjem korisniku izgledaju isto. Međutim, one su u suštini web aplikacije sa kontrolnom tablom poput frontenda.

Web app - kod

Koje su prednosti web aplikacija?

Postoje bezbrojne prednosti za web aplikacije. One posebno pomažu u smanjenju troškova za firme i pojedinačne korisnike. To je zato što zahtijevaju manje održavanja i mogu imati niže zahtjeve za računare korisnika (u smislu procesorske snage i tako dalje). To je zato što se obrada efektivno odvija na drugom mjestu. Mogu se pokretati na web pretraživačima kao što su Mozilla, Safari i Google Chrome, što ih čini pristupačnijim.

Web aplikacije zasnovane na pretplati, kao što je softver kao usluga (SaaS), takođe pomažu u smanjenju softverske piraterije na mreži, što može stvoriti velike probleme. SaaS je upotrebljiv samo preko clauda, tako da korisnici mogu da mu pristupe tek nakon što ga plate. Takve aplikacije ne moraju da se instaliraju na hard disk jer im se može pristupiti u potpunosti preko interneta. Zbog toga korisnici mogu da uštede prostor i izbjegnu muke oko deinstaliranja i ponovnog instaliranja programa kada im ponestaje prostora. Takođe nema problema sa kompatibilnošću jer svi korisnici pristupaju istoj verziji.

Pored toga, web aplikacije mogu da rade na više platformi pod uslovom da su pretraživači kompatibilni. Ovo omogućava kolegama (a ponekad i klijentima) da sarađuju na različitim operativnim sistemima ili uređajima. Konačno, još jedna prednost korišćenja web aplikacija je to što su ažuriranja automatska i pošto se primjenjuju centralno, svi korisnici bi trebalo da rade sa iste verzije.

Prednosti i mane aplikacija

Izvorne i hibridne aplikacije imaju svoje prednosti. I mobilne i hibridne aplikacije mogu da rade van mreže (uprkos unutrašnjoj sličnosti ove druge sa web aplikacijama). Oni takođe imaju pristup resursima uređaja na kojem su instalirani. To znači da mogu da koriste funkcije kao što su kamere i GPS. Ovo je u suprotnosti sa web aplikacijama, kojima se mora pristupiti preko web pretraživača; kao rezultat toga, web aplikacijama se ne može pristupiti kada su korisnici van mreže.

Međutim, postoje i nedostaci u poređenju sa web aplikacijama. Prvo, mobilne i izvorne aplikacije moraju da se preuzmu i instaliraju iz prodavnice aplikacija. Potrebno ih je instalirati na sam uređaj, što znači da zauzimaju prostor za skladištenje, kog može da ponestane, što primorava korisnike da brišu druge aplikacije kako bi napravili mjesta za nove. Mobilne aplikacije takođe mogu imati podršku za dodatke za web pregledače.

Zatim postoji problem ažuriranja. Mobilne i hibridne aplikacije mogu zahtijevati od korisnika da sami preuzimaju ažuriranja; to znači da ljudi možda koriste različite verzije iste aplikacije, što može otežati timsku saradnju. S druge strane, web aplikacije se ažuriraju centralno i automatski. Od korisnika se ne traži da sami ne rade ništa, što im štedi vrijeme i olakšava efikasniju saradnju.

Primjeri web aplikacija

1. Netflix

Netflix - web aplikacija

2. Pinterest

Pinterest - web aplikacija

Ukoliko želite da saznate više ili da dobijete besplatne konsultacije kontaktirajte nas.